Συνέντευξη με τα μέλη του συγκροτήματος CAMERES (Οκτώβριος 2014)


Οι Cameres δημιουργήθηκαν από τον Νίκο Γραμμάτο τον Φλεβάρη του 2008 στην πόλη της Καβάλας. Αμέσως στο συγκρότημα προστέθηκε και ο Γιάννης Βογιατζής. Από το 2012 το συγκρότημα πορεύεται σαν ντουέτο, όπου και συνεργάζονται με διάφορους μουσικούς που χαίρουν της εκτίμησης τους.
Κάπως έτσι ηχογραφήθηκε η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά η οποία έχει τίτλο «Θα είμαι εκεί» και κυκλοφόρησε επίσημα από την Αθηναϊκή δισκογραφική εταιρία b-otherside records.

Ας δούμε τι έχουν να μας πουν.

Γεια χαρά Cameres, πείτε μας μερικά λόγια για το όνομά σας, καθώς επίσης και για τον πρώτο σας αυτό δίσκο.

Cameres σημαίνει το φιλτράρισμα που κάνουν τα μάτια μας, τα οποία κοιτάνε τον κόσμο σαν κάμερες και καταγράφουν τα όμορφα ή τα άσχημα και τα μετατρέπουν σε στίχους και τραγούδια. Αυτό σημαίνει Cameres για εμάς. Εξάλλου παντού έχουμε γεμίσει από αυτά τα ψηφιακά ματάκια, οπότε τι καλύτερο από το να ονομάζαμε έτσι στην μπάντα μας;
Ο πρώτος μας δίσκος έχει τίτλο «Θα είμαι εκεί». Κυκλοφόρησε στις 15 Ιουνίου του 2013 από την B-otherside records. Έγινε με την βοήθεια καλών φίλων και καταξιωμένων μουσικών, όπως ο Άγγελος Μουρβάτης, Κώστας Παρασκευάς, George Marios, Τάσος Καραπαπάζογλου, Λάζαρος Σιμιτσής, Κώστας Κιρκιτζώτης, Γιώργος Σεχλίδης, Θανάσης Κουτσογιάννης, Αντώνης Κοπανούδης καθώς επίσης και εμάς τους δυο, τον Γιάννη Βογιατζή στη κιθάρα και τον Νίκο Γραμμάτο στους στίχους και τα φωνητικά. Μουσική έχουμε γράψει οι ίδιοι, από κοινού ή και ο καθένας ξεχωριστά. Χαιρόμαστε που έχουμε αγγίξει τον κόσμο πολύ και μας δείχνει συνέχεια την αγάπη του.

Από πού πηγάζει αυτή η δημιουργία και η όρεξη;

Μα φυσικά από την αγάπη μας για την μουσική. Είμαστε παιδιά μεγαλωμένα από μωρά μέσα στην μουσική, για να μην πούμε από την κοιλιά της μητέρας μας, οπότε ήταν λογικό και αναμενόμενο αυτή η εξέλιξη. Φυσικά το παλεύαμε για πολλά χρόνια ο καθένας μας, με διάφορες μπάντες που δυστυχώς δεν άντεξαν στον χρόνο. Έτσι όταν ο δρόμος μας έφερε κοντά, το δέσιμο ήταν αναμενόμενο και από τότε δεν έχουμε χωρίσει μουσικά.

Πιστεύετε ότι το ελληνικό ροκ ότι είχε να προσφέρει το πρόσφερε;

Το ελληνικό ροκ ή απλά το ελληνόφωνο ροκ αν θέλετε, έχει γίνει πλέον ένα παραδοσιακό είδος στην χώρα μας. Το ελληνικό ροκ είναι ρεμπέτικο. Φυσικά και έχει δώσει πάρα πολλά, αλλά εξακολουθεί να δίνει και σήμερα. Η μουσική και τα είδη δεν πεθαίνουν, οι άσχετοι με το είδος απλά θέλουν να το πεθάνουν γιατί απλά τους βολεύει έτσι. Μπορεί για ένα διάστημα να έχει κάνει μια μικρή καμπή αλλά η φωτιά συνεχίζει να καίει στα σπάργανα και είμαστε σίγουροι ότι και πάλι θα ζήσει ένδοξες στιγμές μιας και έχει λείψει από τον κόσμο.

Ποια είναι η αντιμετώπιση που έχετε λάβει από τα μέσα;

Το feedback είναι θετικό. Μας έχει αγκαλιάσει ο κόσμος από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα. Το ίντερνετ που αγαπάμε πάρα πολύ μας έχει στηρίξει, όπως επίσης και τα ραδιόφωνα μας, όπου λαμβάνουμε καθημερινά σχεδόν ενημερώσεις για την μετάδοση των τραγουδιών μας. Αν κάνετε μια βόλτα από την σελίδα μας στο facebook θα δείτε όλες τις ευχαριστίες που έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε μέχρι σήμερα. Πάντα θα ευχαριστούμε τους μουσικούς και τα μέσα που προβάλλουν την δουλειά μας, είναι υποχρέωση. Χωρίς όλους αυτούς δεν θα είχαμε λόγο ύπαρξης και θα έπρεπε να πάμε σπίτι μας. Αυτό μας δίνει δύναμη για την συνέχεια. http://www.youtube.com

Δηλαδή τι θα πρέπει να περιμένουμε από εσάς στο άμεσο μέλλον;

Έχουμε ήδη ένα αγγλόφωνο τραγούδι έτοιμο προς κυκλοφορία και περιμένουμε την εταιρία να τελειώσει τα διαδικαστικά. Έχουμε μιλήσει με μια Αυστραλιανής ιδιοκτησίας εταιρία για μια ψηφιακή κυκλοφορία. Έχουμε ήδη άλλο ένα αγγλόφωνο τραγούδι καινούριο ηχογραφημένο και ξεκινάμε σιγά σιγά και τον δεύτερο δίσκο μας. Μόλις κατασταλάξουμε στον αριθμό των κομματιών θα ανακοινώσουμε τα σχέδια μας. Δηλαδή για το πώς θα εκδώσουμε τα τραγούδια μας.

Από συναυλίες τι κάνετε;

Έχουμε μείνει λίγο πίσω σε αυτό το θέμα εδώ και πολύ καιρό, δεν το κυνηγήσαμε όσο θα έπρεπε, αλλά δεν μας καίει κι όλας, γιατί βγάλαμε την δημιουργία μας στα νέα τραγούδια που ετοιμάζουμε. Όπως επίσης ασχοληθήκαμε με το promotion του δίσκου μας. Τι να προλάβεις να κάνεις; Για όλα τρέχουμε μόνοι μας, οπότε αναγκαστικά κάποιο κομμάτι θα μείνει λίγο πίσω. Θα επανέλθουμε όμως σύντομα!

Πόσο εύκολο είναι μια μπάντα να κυκλοφορήσει επίσημα την δουλειά της αλλά κυρίως να βρει την αναγνώριση από τον κόσμο;

Δεν είναι τίποτα εύκολο, όλα χρειάζονται θυσίες, ιδρώτα και κόπο, όπως επίσης επιμονή και υπομονή. Εμείς περάσαμε από χίλια κύματα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, όχι ότι έχουμε κάνει κάτι τι ιδιαίτερο, από άποψη οργάνωσης μιλάμε. Πρώτα πρέπει να βρεις την φόρμουλα με την μπάντα σου. Προσπαθήσαμε πολύ να έχουμε σταθερά πέντε μέλη στην μπάντα, αλλά είδαμε ότι αυτό δεν έβγαζε πουθενά και μας τραβούσε πίσω, αφού κανείς άλλος πέρα από εμάς τους δυο δεν είχε τα ίδια όνειρα και κάπου κάπου χάναμε άτομα στον δρόμο. Αυτό μας πήγαινε πίσω. Να φανταστείτε το 2010 είχαμε κάνει μια φοβερή sold out συναυλία σε μαγαζί της πόλης, μαζί με άλλο τόσο κόσμο να μην χωράει και να φεύγει. Αμέσως μετά κανονίζαμε εμφανίσεις στην τηλεόραση αλλά και σε διάφορες πόλης, όλα ματαιώθηκαν για την απερισκεψία κάπων από τα πρώην μέλη μας. Δεν πειράζει όμως, μας βγήκε σε καλό, γιατί βρήκαμε τον δρόμο μας. Όπως λέμε και στο τραγούδι μας: «Είναι ο δρόμος μου μακρύς, είναι ο δρόμος μπερδεμένος». Έχουμε μάθει να λέμε ότι κάθε εμπόδιο είναι σε καλό.

Ο επίλογος δικός σας.

Ευχαριστούμε για το βήμα στην πολύ όμορφη σελίδα σας. Χαιρόμαστε να μιλάμε σε ποιοτικά μέσα τα οποία απευθύνονται σε σκεπτόμενους αναγνώστες και όχι σε πρόβατα.
Θέλουμε κόσμο ψαγμένο για τα πάντα. Για την ζωή, για την μουσική, για τις σχέσεις. Άτομα με φαντασία, με όραμα, με όνειρα και με πάθος για ότι κάνουν. Να ζείτε έντονα την ζωή σας, στο σήμερα, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα έρθει το τέλος. Ζήστε το σήμερα και κάντε πράξη ότι θέλετε, γιατί το σήμερα αύριο θα είναι χθες και το χθες δεν αλλάζει.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο independent.gr

INSTAGRAM FEED

@soratemplates