Οι CAMERES δίνουν συνέντευξη στο RADIOPOINT


{ Ιούνιος 2015 }

Ποιοι αποτελούν τις Cameres και πως προέκυψε η συνεργασία μεταξύ σας;

Οι Cameres είναι ο Νίκος Γραμμάτος (στίχους, μουσική, φωνή) και ο Γιάννης Βογιατζής (μουσική, κιθάρα), από εκεί και πέρα συνεργαζόμαστε με διάφορους μουσικούς στην δημιουργία των τραγουδιών που ηχογραφούνται στο στούντιο αλλά και στις εμφανίσεις. Η συνεργασία μας ξεκίνησε στις αρχές του 2008 όταν ο Γιάννης δέχτηκε την πρόταση του Νίκου ώστε να έρθει στο συγκρότημα που είχε δημιουργήσει, με όραμα την δημιουργία τραγουδιών.

Νέο single “Καλοκαίρι μου” μουσικά που κυμαίνεται και από πού μπορούμε να το προμηθευτούμε;

Το «Καλοκαίρι μου» δεν είναι ουσιαστικά νέο single, αλλά λόγο καλοκαιριού είναι πάντα επίκαιρο. Είναι το πρώτο single που βγάλαμε όταν κυκλοφορήσαμε και τον πρώτο μας δίσκο, το καλοκαίρι του 2013. Το ακούτε στο youtube μας (https://www.youtube.com/cameresband) αλλά μπορείτε να το κατεβάσετε μαζί με όλο τον δίσκο από εδώ: http://bit.ly/1bpOwbe
Τώρα αν κάποιος θέλει να αγοράσει το cd και να μας στηρίξει έμπρακτα, μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας ή να το αναζητήσει σε επιλεγμένα δισκάδικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ολοκληρωμένο Album πότε να περιμένουμε;

Σύντομα θα κυκλοφορήσουμε ένα νέο single, σε ένα αγγλόφωνο ακουστικό κομμάτι που θα έχει τίτλο «Please forgive me» στο οποίο συνεργαστήκαμε με τον Σάββα Τάτσο στην κιθάρα και τον Παναγιώτη Μπερλή (Διάφανα Κρίνα) στο πιάνο. Επίσης ήμαστε στην διαδικασία των τελευταίων ηχογραφήσεων για τον δεύτερο δίσκο που ετοιμάζουμε. Επεξεργαζόμαστε τα ήδη τελειοποιημένα τραγούδια και φτιάχνουμε τον ήχο τους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα στο 2015 ο δίσκος θα έχει κυκλοφορήσει. Δεν το πιέζουμε χρονικά γιατί θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο το όλο αποτέλεσμα και να ανεβάσουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, σε σχέση με το ντεμπούτο μας

Μιλήστε μας για την δισκογραφική σας πορεία μέχρι στιγμής;

Όπως είπαμε έχουμε κυκλοφορήσει μια επίσημη δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Θα είμαι εκεί», το οποίο κυκλοφόρησε σε cd από την B-OtherSide Records το καλοκαίρι του 2013. Αρχές του 2014 κυκλοφορήσαμε την αγγλόφωνη έκδοση του τραγουδιού μας «Rock Star», το οποίο κυκλοφόρησε ψηφιακά παγκοσμίως από την Pentagramusic. Το φθινόπωρο του 2014 είχαμε μια συμμετοχή με ένα νέο τραγούδι, το «Άγρια νιάτα», το οποίο μπήκε στην ιστορική συλλογή «Rock n Roll Βοήθειες 3».

Πώς και πότε γεννάται η ιδέα ενός τραγουδιού;

Τελείως αυθόρμητα και χωρίς πίεση. Το συρτάρι με τους στίχους του Νίκου είναι συνέχεια γεμάτο με παλιό υλικό αλλά και με νέο που γράφεται όταν υπάρχει έμπνευση. Έτσι γεμάτο από μελωδίες είναι και το «συρτάρι» του Γιάννη, οπότε κάθε φορά που θα βρεθούμε και θα πιάσουμε τις κιθάρες, όλο και κάτι νέο θα βγει. Υπάρχει χημεία μεταξύ μας και τα τραγούδια βγαίνουν εύκολα. Αν κάτι δεν μας κάθεται καλά και μας ζορίζει, το αφήνουμε στην άκρη και πιάνουμε το επόμενο.

Μουσικά σε ποιον χώρο εντάσσεται τον εαυτό σας; Τι είναι αυτό που σας αντιπροσωπεύει;

Κατά κύρια βάση λέμε ότι παίζουμε ροκ, κιθαριστικό. Βέβαια έχουμε πατήσει και σε metal μονοπάτια, όπως και σε hip-hop ερμηνείες. Στον δεύτερο δίσκο που ετοιμάζουμε πατάμε επίσης αρκετά σε hard rock ηχοχρώματα, άλλα πάλι σε πιο funk ρυθμούς ή και σε πιο ατμοσφαιρικούς ήχους. Μας αρέσει να παίζουμε διαφορετικά πράγματα και να πειραματιζόμαστε, πάντα στα πλαίσια του στιλ και του ήχου μας. Η μουσική είναι ένας καμβάς και τα μουσικά όργανα είναι τα χρώματα. Το αποτέλεσμα του πίνακα έχει να κάνει σίγουρα με την αρχική μας ιδέα, αλλά και με την συμμετοχή των μουσικών, όπως και του ηχολήπτη-παραγωγού μας. Το ελληνόφωνο εναλλακτικό ροκ είναι αυτό που μας αντιπροσωπεύει κυρίως, ασχέτως αν έχουμε τραγουδήσει και αγγλόφωνα. Αγαπάμε τον ελληνικό στίχο και εκεί θα μείνουμε.

Υπάρχει χώρος για νέους καλλιτέχνες στην κρίσιμη εποχή που ζούμε; Οι συνθήκες ευνοούν για κάτι τέτοιο;

Ανέκαθεν ήταν δύσκολο ένας νέος καλλιτέχνης να αποκτήσει εμβέλεια και να γνωστοποιηθεί στο ακροατήριο. Μόνο στην δεκαετία των 90s αυτό ήταν πιο προσιτό, αφού βοηθούσε και η δισκογραφία που διένυε την χρυσή της εποχή, αλλά και τα ραδιόφωνα που ήταν η κύρια πηγή για μουσική. Σήμερα ενώ είναι πιο εύκολο να γράψεις μουσική με καλές παραγωγές και ήχο, είναι πολύ δύσκολο ένας νέος καλλιτέχνης να βρει ευρεία αποδοχή, ειδικά όταν δεν υπάρχει οικονομική υποστήριξη από κάποια εταιρεία που θα τον προωθήσει ή του κλασικού λαδώματος της μηχανής του συστήματος. Η όλη οικονομική κρίση που ζούμε είναι επίσης αποτρεπτικός παράγοντας, αλλά πιστεύουμε ότι ήμαστε κοντά στο να γίνει το restart και να ξεκινήσουν πάλι όμορφα πράγματα, αλλά και να πάρουν την σκυτάλη οι νέοι καλλιτέχνες, από τους παλιούς που έχουν γίνει δεινόσαυροι και κρατιούνται με νύχια και με δόντια στην επικαιρότητα.

Έχετε κάνει σπουδαίες συνεργασίες, ποιες θα θέλατε να προστεθούν στο βιογραφικό σας επιπλέον;

Προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που επικοινωνούμε και έχουμε παρόμοια μουσικά ακούσματα. Στον πρώτο μας δίσκο συνεργαστήκαμε με μουσικούς που είχαν πολλά χρόνια πορείας πριν από εμάς. Είναι ωραίο να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που σε δίδαξαν κιθάρα ή τους άκουγες στην εφηβική σου ηλικία και έλεγες ότι «ναι, θέλω κι εγώ να το κάνω αυτό». Στο επόμενο single μας αλλά και στον δίσκο που θα έρθει, συνεργαζόμαστε με τον Παναγιώτη Μπερλή από τα Διάφανα Κρίνα και τον Ασκληπιό Ζαμπέτα από τις Τρύπες. Τα δυο πιο δημοφιλή συγκροτήματα των 90s, ανθρώπους που έφεραν το ροκ και την ποίηση στην χώρα μας. Το να συνεργάζεσαι με τέτοιους ανθρώπους, είναι κάτι το υπέροχο, αφού σου δίνει εμπειρία και συμβάλουν καταλυτικά στην δυναμική των τραγουδιών. Αισθανόμαστε υπέροχα να συνεργαζόμαστε με τους ήρωες των εφηβικών μας χρόνων. Επίσης οι συνεργασίες δεν σταματάνε εκεί, έρχονται να προστεθούν κι άλλοι μουσικοί που είναι της γενιάς μας και είναι άξιοι αναφοράς. Από εκεί και πέρα ήμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και συνεργασίες με οποιονδήποτε θα νιώσουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε κάτι όμορφο μαζί. Ήμαστε υπέρ της δημιουργίας τραγουδιών, αφού αυτά είναι που μένουν.

Επί του παρόντος, υπάρχουν live εμφανίσεις ή, προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα;

Δυστυχώς σε αυτόν τον τομέα ήμαστε ανενεργοί πάνω από έναν χρόνο, και αυτό γιατί οι δρόμοι μας έχουν λίγο χωριστεί, αφού ο Γιάννης είναι πλέον μόνιμος κάτοικος Αθήνας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δουλευτεί η μπάντα και να είναι δραστήρια για live εμφανίσεις. Αυτό μας έχει στοιχήσει γιατί έχουμε αναγκαστεί να αρνηθούμε σε πολλές προτάσεις. Ανέκαθεν προσέχαμε το που θα εμφανιστούμε και κυρίως κοιτούσαμε πρώτα να γίνουμε εμείς καλύτεροι, ώστε να αποδίδουμε όσο τον δυνατόν καλύτερα την μουσική μας. Στην χώρα μας βέβαια είναι πολύ δύσκολο να καταφέρεις να κάνεις live με αξιοπρεπή ήχο που να αγγίζει την παραγωγή του cd. Θα πρέπει να δουλέψουν πολλοί άνθρωποι πάνω σε αυτό και το κόστος είναι απαγορευτικό για τις ημέρες που ζούμε. Αδύνατο όχι μόνο στην επαρχία αλλά ακόμα και στην Αθήνα. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να αλλάξουν τα πράγματα. Θέλουμε κάποια στιγμή, μετά τον 2ο δίσκο, να μπορούμε να κάνουμε λίγες και καλές εμφανίσεις ώστε να παρουσιάσουμε την δουλειά μας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να μας πείτε που μπορεί κάποιος να ενημερώνεται για τις δραστηριότητες σας;


Όταν έχουμε κάποιο νέο, ανανεώνουμε την σελίδα και το προφίλ μας στο facebook. Επίσης από την επίσημη σελίδα μας.

INSTAGRAM FEED

@soratemplates