Συνέντευξη με τον Νίκο Γραμμάτο από τις Cameres


Συνέντευξη στον Χρήστο Τσάνταλη (Μάιος 2014)

- Ποια είναι τα 10 αγαπημένα σου συγκροτήματα;

Χμμμ.. Δύσκολη ερώτηση. Έχω πάρα πολλά αγαπημένα συγκροτήματα, ας το προσπαθήσω:Λευκή Συμφωνία, Τρύπες, Active Member, Διάφανα Κρίνα, Guns n roses, Velver Revolver, Skid Row, Aerosmith, Him, Doors … και θα πω ότι λατρεύω όλα τα project που κάνει ανά καιρούς ο Slash.

- Ποιοι είναι οι παιδικοί σου ήρωες;

Ο Jumaru, ο Καμπαμαρού, ο Τομ & Τζέρυ και γενικά όλα τα καλά κόμικ που βλέπαμε στα 90s.

- Τι ακούς αυτό το διάστημα;

Ακούω διάφορα cd που αγόρασα από το Μοναστηράκι στην Αθήνα, ανάμεσα σε Aerosmith, Lenny Kravitz, Him, Guns n roses, Skid Row, The cult, Bon Jovi, Nirvana, καθώς επίσης και νέες κυκλοφορίες ελληνόφωνων συγκροτημάτων και καλλιτεχνών.

- Σε τι φάση βρίσκεται το συγκρότημα; Πότε να περιμένουμε το νέο album, έχουν κανονιστεί κάποια live, υπάρχουν αλλαγές στον ήχο σας;

Το συγκρότημα βρίσκεται σε μια πολύ δημιουργική φάση, αφού μέσα σε λίγους μήνες ετοιμάσαμε το υλικό του νέου δίσκου και πατήσαμε φρένο στην δημιουργία μας γιατί έβγαιναν συνέχεια νέα τραγούδια. Φτάσαμε τα 12 και είπαμε όπα, χαλάρωσε, καλά είναι τόσα. Το νέο album ηχογραφείται σιγά σιγά αυτή την περίοδο. Δεν βιαζόμαστε γιατί έχει μόλις ένα χρόνο από την κυκλοφορία του «Θα είμαι εκεί» το οποίο δεν το έχουμε υποστηρίξει με live όπως θα θέλαμε, και για αυτό φταίει η κατάσταση στην χώρα μας που οικονομικά είναι όλοι και όλα χάλια. Γι αυτό βγάλαμε την δημιουργία μας στα νέα τραγούδια και όταν το έδαφος θα είναι καλύτερο θα πάμε όπου μας φωνάξουν να παρουσιάσουμε 2 δίσκους μαζί.

Ο ήχος σίγουρα θα έχει αρκετά κοινά σημεία με την πρώτη μας δουλειά, όμως δεν μένουμε εκεί, θα προσθέσουμε και άλλα όργανα, όπως πλήκτρα, πιάνο, βιολί, σαξόφωνο, τρομπέτα και ότι άλλο μας βγει στην πορεία ότι ταιριάζει και αξίζει να πειραματιστούμε με αυτό. Ο νέος αυτός δίσκος θα έχει μερικές μπαλάντες, μερικά ατμοσφαιρικά και σκοτεινά τραγούδια και αρκετά γκαζιάρικα σε hard rock ρυθμούς. Το καλό ή και το κακό είναι ότι δεν έχουμε συγκεκριμένη ταυτότητα και κολλήματα με τον ήχο,  απλά δημιουργούμε ελεύθερα μουσική, όπως μας βγαίνει και όπως μας αρέσει… και σε όποιον αρέσει!

- Πως βλέπεις την σκηνή στην Ελλάδα;

Υπάρχει έκρηξη δημιουργίας, πάρα πολλές μουσικές, πολύ τέχνη και όρεξη. Οι εποχές είναι καλές για δημιουργία και τέχνη και τα μέσα είναι καλύτερα σε σχέση με παλαιότερα, όπως και δεν υπάρχουν τόσο κολλημένοι καλλιτέχνες με το είδος τους και μπορούν να παίξουν το οτιδήποτε. Νομίζω ότι οι ταμπέλες στα μουσικά είδη, το οποίο ήταν προϊόν μάρκετινγκ, έχουν πέσει και δεν έχουν τελικά τόσο πολύ σημασία. Σκοπός είναι να φτιάχνεται ένα καλό τραγούδι, σε όποιο μουσικό μονοπάτι κι αν κινείται.

- Αμερική ή Αγγλία;

Αμερική. Χωρίς να σημαίνει ότι είμαι κολλημένος μόνο με τα Αμερικάνικα. Προτιμώ βέβαια την Ελλάδα και μετά την Αμερική. Η καλή μουσική είναι απλά καλή μουσική.

- Ελλάδα της κρίσης, υπάρχει μέλλον στην τέχνη ή κινδυνεύει με αφανισμό λόγο οικονομικής κατάρρευσης; Τι γνώμη έχεις για το free downloading στην μουσική και γενικότερα στην τέχνη;

Η τέχνη δεν πεθαίνει, υπάρχει έκρηξη δημιουργίας όπως προανέφερα, απλά δεν υπάρχει η ανταπόκριση που θα έπρεπε να υπήρχε, και για αυτό φταίει η οικονομική κατάσταση όλων μας. Ελπίζω ότι σε μερικά χρόνια θα είναι καλύτερα τα πράγματα και το έδαφος πιο γόνιμο ώστε όλα αυτά τα διαμάντια που βγαίνουν στο φως να καταφέρουν να λάμψουν και να αποκτήσουν την απήχηση που αναζητούν οι δημιουργοί τους.

Είμαι υπέρ του free downloading γιατί και εγώ ο ίδιος έχω κατεβάσει τα άπαντα όλα αυτά τα χρόνια, έχω χάσει επίσης υλικό (μετά από καταστροφή σκληρών δίσκων) που είτε αποθήκευα ο ίδιος από τα cd μου, είτε που κατέβαζα από sites και torrents, οπότε ένιωσα την απώλεια του άυλου mp3. Προτιμώ το cd σαν φορμάτ αλλά χρησιμοποιώ φυσικά και το Mp3 γιατί λύνει χέρια και δεν πιάνει χώρο. Έχω μεγαλώσει στα 90s όπου το cd κυριάρχησε, οπότε αγόραζα και αγοράζω ακόμα και σήμερα cd, πράγμα που δεν κάνει η νέα γενιά των 20άρηδων. Έχουνε κάνει μόδα το βινύλιο για λόγους marketing και για τις τσέπες τους, πράγμα που είναι μεν καλό, γιατί βλέπεις επανακυκλοφορίες με remastering, αλλά πάλι γεμίζουμε τα ράφια μας με όγκο και ουσιαστικά πετάμε λεφτά στις εταιρίες. Προτιμώ να αγοράσω ένα cd μιας μπάντας παρά το βινύλιο για αυτό τον λόγο, ότι το κάνανε μόδα, και εξάλλου δεν την βρίσκω τόσο με το χράτσα χρούτσα. Ναι είναι ρομαντικό αλλά όχι για όλες τις ώρες.

Η μπάντα μου έγινε αρχικά γνωστή (σχετικά) επειδή είχαμε δώσει για free downloading το πρώτο μας Promo, το 2009. Μέσα από τα forum και τα τορεντάδικα η μουσική μας πήγε παντού και βλέπαμε ανταπόκριση. Κυκλοφορήσαμε τον δίσκο μας και μετά από ένα χρόνο τον δίνουμε για ελεύθερο κατέβασμα. Ξέραμε ότι από την στιγμή που ανεβάσαμε τα τραγούδια στο youtube είχαν κατέβει από κάποιους… και δεν μας πείραζε. Η πειρατεία πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει, το θέμα είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι προσφέρουμε μια άλφα τέχνη, επενδύουμε σε αυτή και αν μας στηρίξει με μια αγορά ή αν έρθει στα live μας, θα μπορέσουμε και εμείς να το συνεχίσουμε και να το εξελίξουμε.

- Σκέφτεσαι τη μετανάστευση στο εξωτερικό;

Σκέφτομαι την μετανάστευση στην Αθήνα αρχικά. Ο Γιάννης μετακομίζει στην πρωτεύουσα λόγο δουλειάς, οπότε και εγώ θα βρίσκομαι συχνά – πυκνά εκεί κάτω, ίσως και μόνιμα κάποια στιγμή, ίσως και όχι, θα δείξει. Δεν μασάω να δοκιμάσω και το εξωτερικό αν βρω τα ζόρια. Για την ώρα όμως είμαι ευχαριστημένος από την δουλειά και τις απολαβές μου, οπότε δεν με χαλάει η φάση. Ξέρω, είμαι ανάποδος άνθρωπος και δεν συμβαδίζω με το ρεύμα της εποχής… και μου αρέσει αυτό.

- Ποια είναι η ψυχοθεραπεία σου;

Οι στίχοι και η μουσική μου, η μουσική που ντύνει τους στίχους μου ο Γιάννης Βογιατζής (κιθάρα στις Cameres) ή ο κάθε άνθρωπος που θα τύχει να συνεργαστώ μουσικά μαζί του. Ο δεύτερος δίσκος περιέχει στίχους που βγήκαν σε μια πολύ άσχημη ψυχολογική περίοδο της ζωής μου στην οποία έκανα εσωτερικές αναζητήσεις και απολογισμό των πάντων. Οπότε για να μην αποκτήσω νεύρα και άγχος (δεν είμαι αγχώδης τύπος), έβγαλα το άχτι μου στο χαρτί και τους στίχους μου, έγραψα πολλά πράγματα. Εκεί κάνω τις αποδράσεις μου, στα γραπτά και στην μουσική. Μακριά από ουσίες γιατί μπορεί να παρασυρθείτε εύκολα, νομίζοντας ότι ρίχνετε νερό στις φλόγες μέσα σας, αλλά δεν είναι νερό, είναι λάδι και η φωτιά που καίει το μόνο που θα προκαλέσει είναι καταστροφή, στάχτες και αντιπαραγωγικότητα. Σκεφτείτε θετικά και μην αδρανείτε!

 - Δόξα ή χρήμα;

Χρήμα. Αν έχεις το χρήμα μπορείς να αποκτήσεις και την δόξα. Εξάλλου την δόξα πολλοί εμίσησαν, το χρήμα;

- Πως είναι η ζωή για έναν νέο μουσικό στην Καβάλα..

Καλύτερη από έναν μουσικό στην Αθήνα, που δεν έχει χρόνο για τίποτα. Φυσικά όλα ξεκινάνε από το αν σπαταλάς ένα οκτάωρο εργασίας σε κάποιο αφεντικό, που συνήθως είναι και παραπάνω ώρες και μαζί με τις αποστάσεις στην Αθήνα π.χ., φτάνεις να μην έχεις χρόνο ούτε για εσένα, ούτε για άλλους και ούτε για την τέχνη σου. Για την ώρα κάνω αυτό που περιγράφω στο ελληνόφωνο “Rock Star” μας. Ξυπνάω δίχως άγχος με την κιθάρα αγκαλιά. Μαρέσει η ζωή μου και πιστεύω ότι έχω βρει το νόημα, κάνοντας αποκλειστικά και μόνο αυτά που με γεμίζουν.


INSTAGRAM FEED

@soratemplates