Συνέντευξη: Cameres (Μάιος 2014)


Οι Cameres είναι μια μπάντα που έκανε την εμφάνιση της το καλοκαίρι του 2013, καταθέτοντας την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Θα είμαι εκεί». Κυκλοφόρησε από την αξιόλογη δισκογραφική εταιρία, την b-otherside recordsΤον Μάρτιο του 2014 επιστρέφουν με το πρώτο τους αγγλόφωνο τραγούδι, το “Rock Star” και από την Αυστραλιανής ιδιοκτησίας δισκογραφική, την Pentagramusic, κυκλοφορούν παγκοσμίως και ψηφιακά το νέο τους single. Ας δούμε τι έχουν να μας πουν.
Συνέντευξη στον Κώστα Π.

–          Έχετε καταφέρει να κάνετε αισθητή την παρουσία σας στον χώρο της ελληνόφωνης rock σκηνής, αρκετά γρήγορα και χωρίς να έχετε κάνει ακόμα κάποια ζωντανή εμφάνιση έξω από την πόλη σας. Πως τα καταφέρνετε;
Γιάννης: Όπως γνωρίζεις και όπως γνωρίζει όλος ο κόσμος, ο Νίκος εκτός από την ιδιότητα του σαν τραγουδιστής, στιχουργός και μουσικός, είναι από 15 χρονών στο ραδιόφωνο, όπως και ο ιδρυτής της σελίδας Rockap. Αυτής η οποία ήταν ένα όραμα από τα πρώτα του ραδιοφωνικά χρόνια και ουσιαστικά η εξέλιξη της ραδιοφωνικής του εκπομπής. Ασχολείται ίσως από όλες τις πλευρές που μπορεί κάποιος  να ασχοληθεί με την μουσική, οπότε γνωρίζει καλά τις κινήσεις που χρειάζεται μια μπάντα για να προβληθεί. Αν και στο Rockap πέρα από ένα-δυο δελτία τύπου και μια δισκοκριτική (πάντα με γνώμονα την αντικειμενικότητα που κάνει το Rockap να ξεχωρίζει από τα άλλα μουσικά περιοδικά), δεν έχει προβάλει θα έλεγα όσο θα μπορούσε ίσως με την δύναμη που έχει το συγκρότημά μας του οποίου είναι μάλιστα και ο ιδρυτής, και αυτό λέει πολλά για την αντικειμενικότητα και των δυο. Από την άλλη “συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Πιστεύω ότι αν δεν άξιζε η δουλειά μας και δεν άρεζε στο κόσμο ίσως και να μη μιλούσαμε τώρα μαζί σας. Και το feedback που παίρνουμε από τον κόσμο είναι πολύ θετικό.
Νίκος: Όταν έχεις πείσμα και θέληση μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει και να δημιουργήσει ότι γουστάρει. Μπορεί; Ας το κάνει; Εγώ πάντα μιλάω με την δουλειά μου και με αποδείξεις, πάντα με το κεφάλι κάτω δουλεύοντας για την σκηνή και παράλληλα για τα δικά μου όνειρα. Δεν ξέρω αν το κάνω καλά, έτσι μου λένε. Ο κόσμος θα κρίνει στο τέλος, ο κόσμος ανεβάζει ο κόσμος κατεβάζει. Είμαι στην διάθεση σας και δεν κρύβομαι, η δουλειά μου κατατίθεται δημόσια.
–          Γιατί μετατρέψατε το ελληνόφωνο «Rock Star»  του πρώτου σας δίσκου σε αγγλόφωνο;  Πως έτυχε και το κυκλοφορήσατε παγκοσμίως και πόσο εύκολο ήταν τελικά;
Γιάννης: Είναι ένα τραγούδι που έχει καθαρά Hard Rock-Heavy ήχο με επιρροές από την Αμερικάνικη σκηνή, οπότε του ταίριαζε περισσότερο ο αγγλικός στίχος. Το δοκιμάσαμε, μας άρεσε, άρεσε αρχικά και σε μια Πορτογαλική εταιρία που ήταν να το κυκλοφορήσουμε και τελικά στο 90’ που λένε και στην ποδοσφαιρική ορολογία, μας είπανε ότι σταματάνε τις κυκλοφορίες. Απευθυνθήκαμε αλλού και τελικά μας βγήκε σε καλό, αφού βρήκαμε την Αυστραλιανής ιδιοκτησίας Pentagramusic η οποία γούσταρε-ενδιαφέρθηκε για το κομμάτι και θέλησε να μας το κυκλοφορήσει.
Νίκος: Κάτι παρόμοιο δεν είχανε κάνει και οι Λευκή Συμφωνία σε δίσκο τους; Για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν και με άλλο κόσμο, πέρα από τα δικά μας σύνορα. Επειδή γουστάρουμε την μουσική και γουστάρουμε εξίσου την Αμερικάνικη, και όχι μόνο, μουσική, είπαμε να το δοκιμάσουμε. That’s all!

–          Μετά από τις πολύ όμορφες συνεργασίες που κάνατε στο «Θα είμαι εκεί», έχετε ανακοινώσει ότι ξεκινήσατε διαδικασίες για την δεύτερη δισκογραφική σας δουλειά και μάλιστα έχετε ηχογραφήσει ήδη ένα αγγλόφωνο πάλι τραγούδι, στο οποίο συμμετέχει και ο Παναγιώτης Μπερλής (ex Διάφανα Κρίνα). Τι εκπλήξεις είναι αυτές βρε παιδιά;
Γιάννης: Ναι έχουμε μπει ήδη στο στούντιο και έχουμε γράψει ήδη το πρώτο κομμάτι, το αγγλόφωνο «Please forgive me» στο οποίο πολύ σωστά όπως είπες Κώστα, συμμετέχει στο πιάνο ο Παναγιώτης Μπερλής από τα Διάφανα Κρίνα. Μας αρέσουν οι συνεργασίες, όπως και το να σας κάνουμε εκπλήξεις και πιστέψτε μας θα ακολουθήσουν και άλλες. Ετοιμαστείτε λοιπόν για πολλά όμορφα και για έναν δίσκο που θα σας συναρπάσει. Εμάς τουλάχιστον μας αρέσει… χαχα.
Νίκος: Δεν ξέρω αν θα είναι καλύτερος ο δεύτερος δίσκος και αν θα αρέσει περισσότερο. Ξέρω ότι ο πρώτος μας δίσκος θα είναι πάντα στην καρδιά μας σαν το όνειρο που έγινε πράξη, το μεγάλο όνειρο και των δυο μας, ένα όνειρο που μας στέρησαν αρκετά άτομα μέχρι τώρα στην πορεία μας, τόσο στην πορεία του Γιάννη ο οποίος θα μπορούσε να είχε δισκογραφήσει από το 2000 με την πρώτη του μπάντα, όσο και εμού ή εμάς σαν Cameres όπου μας πήρε 5 χρόνια μέχρι να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να βρούμε άτομα με τα ίδια όνειρα και φιλοδοξίες στην αγαπημένη μας Καβάλα. Μικρή πόλη, λίγοι μουσικοί, οπότε απίθανο να βρεις 4-5 άτομα με κοινή σκέψη και μουσικά ακούσματα. Ο Παναγιώτης είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος και μουσικός που χαίρομαι που ήρθε στην ζωή μας. Αναμένεται τρελή συνάντηση στον Βόλο και κοινή σύμπραξη μουσικά στον δίσκο μας, αλλά και σε live εμφάνιση που θέλουμε να κάνουμε στην πόλη μας. Στην πορεία θα τα δείτε και θα τα ακούσετε όλα. Η αναμονή είναι το μεγαλύτερο αφροδισιακό ;).

–          Ο νέος δίσκος θα περιέχει περισσότερα αγγλόφωνα ή ελληνόφωνα τραγούδια; Γιατί μας έχετε μπερδέψει η αλήθεια είναι.
Cameres: Ο δίσκος θα περιέχει 12 τραγούδια πιθανών, το ένα από αυτά είναι το αγγλόφωνο που σας είπαμε και τα 11 θα είναι ελληνόφωνα. Νομίζουμε έχει κλείσει το tracklist και δεν προκύψει κάτι άλλο. Να φανταστείς ότι έχουμε σταματήσει να γράφουμε στίχους και να πιάνουμε τις κιθάρες στα χέρια, γιατί μπορεί να μας έρθει η έμπνευση και να βγάλουμε κάτι καινούριο και μετά να μπούμε στον πειρασμό να το ηχογραφήσουμε και αυτό. Το ίδιο μας συνέβη στον πρώτο μας δίσκο. Μαλώναμε αν θα πρέπει να γράψουμε κι άλλα ή αν θα σταματήσουμε στα 8 τραγούδια, όπως τελικά κάναμε. Γιατί είχαμε άλλο ένα που δεν γράψαμε με τον Μουρβάτη, όπως και άλλα τραγούδια στην πρωτόλεια μορφή τους. Τραγούδια που τελικά μπήκαν στον δεύτερο δίσκο. Όχι όμως αυτό που αφήσαμε έξω με τον Άγγελο. Ίσως το κάνουμε σε κάποιον δικό του δίσκο, ίσως και ποτέ, ποιος ξέρει;!.
Επίσης έχουμε άλλα 2 τραγούδια, το ένα θα το δώσουμε μάλλον σε μια συλλογή αποκλειστικά και το άλλο θα το βγάλουμε δωρεάν στο διαδίκτυο. Βέβαια δεν ξέρουμε το πότε ακριβώς.
–          Υπάρχει ελληνική ροκ σκηνή σήμερα ή είναι κάτι που έχει σβήσει, είναι κάτι που αναβιώνει; Πιστεύετε στον ελληνικό στίχο;
Cameres: Πάντα υπήρχε, πάντα θα υπάρχει και θα συνεχίσει για όσο υπάρχουν μουσικοί με βαθειά και αγνή αγάπη για την μουσική και τον ελληνικό στίχο, την αμεσότητα και την διάθεση για επικοινωνία. Γιατί μην ξεχνάμε ότι παίζουμε μουσική για να φέρουμε τον κόσμο κοντά και όχι για την προσωπική μας προβολή και τις όποιες χρηματικές απολαβές που μπορεί να σου φέρει.

–          Είναι καλύτερα δηλαδή η σκηνή από ότι ήταν παλαιότερα;
Cameres: Καλύτερα από άποψη προβολής στο ευρύ κοινό, σίγουρα δεν είναι. Καλύτερα από άποψη εξέλιξης της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας, ναι είναι. Όπως είναι δυνατό χαρτί το ίντερνετ που έκανε την διαφορά και είναι το παρόν και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας. Οι εταιρίες ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι πέθανε ο τρόπος που δούλευαν παλιά, όπως επίσης δεν το έχουν καταλάβει οι έμποροι-καταστηματάρχες που δεν λένε να εκσυγχρονιστούν και να ανοίξουν μάτια και φτερά στον κόσμο του διαδικτύου. Ξυπνήστε παιδιά, ο μέλλον είναι τώρα και τρέχει με πολύ γρήγορες ταχύτητες.

–          Πότε θα σας απολαύσουμε στην Αθήνα;
Cameres:  Όταν θα έχει έρθει η ώρα και η στιγμή και θα είναι όλα κατάλληλα για αυτό το live. Η αναμονή είναι το μεγαλύτερο αφροδισιακό. Ετοιμαστείτε γιατί οι Cameres ήρθαν, έχουν ανάψει και καταγράφουν τα πάντα… ήρθαν για να μείνουν, βρίσκονται παντού, σε κάθε γωνιά, σε κάθε σπίτι, πάνω σας και μέσα σας.
Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο για την αγάπη και την στήριξη!
Καταγράψτε τις στιγμές σας!

Η συνέντευξή φιλοξενήθηκε στο Rockap.gr

INSTAGRAM FEED

@soratemplates